Irmelin - den starka

Alla inlägg under mars 2011

Av irmelin - 28 mars 2011 19:13

"Ju mindre desto bättre!"

Jag och Goliath passade på att traska med ett gäng ponnyungar på uteritt idag, lite trevligt att få sällskap. Passade på att träna en del på lydnaden från marken, vilken var lite sisådär men nu har vi inte tränat markhantering på länge så jag får skylla mig själv. Sen är han alltid mer fokuserad om man är själv och jobbar än om man kanske ska dra iväg efter sex guppande shettisar och russ.


På hemvägen blev jag både lite trött i fötterna och gick och funderade på om min lilla häst faktiskt var öm i hovarna eller inte. Så efter att ha bundit det långa grimskapet som tyglar i vanliga grimman och försökt skutta upp på ryggen ett antal gånger kom jag till sist upp på hästryggen. Öm? Inte det minsta. Han knatade glatt på med grusväg som underlag och han blev genast pigg och arbetsvillig när jag hamnade uppepå istället för vid sidan av.


Och nu till ovanstående uttryck för det fantastiska är ju att hästen lyssnar tio gånger bättre på mig när jag bara rider i grimma än med tränset på! Visst låg han på framåt och då var väl inte en mjuk grimma det bästa att stoppa upp på. Men han kunde ändå gå i form, böja ordentligt åt båda sidor och för att inte hamna i rumpan på ett russ varierade vi mellan en öppna- rak- sluta. Och vilka skolor han fick till! Det är även helt sant att vi fått de lugnaste galopperna på ridbanan i bara rep och repgrimma. Jag får helt enkelt satsa på "avskalat" i framtiden   


Som vanligt efter utflykten kasade jag av fällen med ryktstenen men nu är det inte särdeles stora sjok som lossnar längre. Han är faktiskt riktigt blank och fin i pälsen, jag tror inte att han skulle tas för en lösdriftshäst hos gemene man. Herrn tyckte att jag också förtjänade lite putsning under tiden så han stod och kramade mig över axlen och ville pilla i mitt hår. Det där med frisyren är ju dock lite känsligt så efter en rejäl tillrufsning fick han hålla sig till att lägga huvet över min rumpa när jag borstade på benen. Och rumpan är ju så stor nu så det verkade ju inte vara några problem att använda den som hylla....  


"Ju mer desto bättre!"

På hemvägen svängde jag in och shoppade på DollarStore. Plockade med två stora tunnor som vi ska ha till vattnet i nya "stallet". Råkade även få med en sprayflaska och tre småpåsar godis. Priset är nämligen endast 10 kronor för tre påsar, något som killen före mig i kassan inte hade koll på så han gick glatt och fyllde på förrådet när kassörskan upplyste honom. Tänk va, tre påsar för bara 10kr - som hittat! Så blev det min tur. Jag lyfte upp baljorna och langade upp godispåsarna, rätt nöjd med att tjejen i kassan inte behövde upplysa mig om det samma. Nu till sprayflaskan...kassörskan log glatt och sa: "Du vet att du får 10 stycken sådana flaskor för 10 kr va?" "VA?!"   Snacka om överraskning! Och så kändes det ju lite genant att jag var så väldigt nöjd med mig själv över att ha kommit ihåg tre godispåsar för tio, men totalt missat det stora klippet! Meen nu var det så att jag inte för mitt liv kunde komma på vad jag skulle med tio sprayflaskor till, även om en annan Dollarstore-tjej föreslog att jag skulle ge bort dem i julklapp när jag kommenterade saken. Gick ut från butiken och tänkte att den där kedjan går väl snart omkull med alla sina låga priser!

Av irmelin - 27 mars 2011 15:03

När jag gick i skolan var man tvungen att ha syslöjd en termin och det var rena pinan ska ni veta. Jag snickrade bra mycket hellre på träslöjden och tillverkade "rejäla" grejer. Det jag gillade allra minst på syslöjden var symaskinerna. Totalt opålitliga om ni frågar mig. Man trampade på pedalen och sakta började nålen dra igång. Sen sa det bara "tjoff" och nålen spann som en köttätande furie. Vem vågar hålla på med sånt?!


Så det var med stor misstänksamhet och viss fasa som jag idag drog fram min och makens symaskin som vi fick i bröllopspresent. Jag förstod ju på förhand att det skulle gå bra mycket snabbare att använda den än att handsy...så jag kapitulerade. Det märkliga var att vår symaskin var av den högst pålitliga varianten. Sakta började nålen sitt arbete och när jag trampade lite mer på gaspedalen ökade nålen takten lugnt och bestämt. Inga otäcka fartränder i tyget här inte!


Såhär fint blev resultatet:


 

Äntligen har alltså min fina Espaniola fått en ordentligt sadelöverdrag. Smaken är ju dock som baken...men Jysk hade inte så mycket att välja på om man ville köpa en fleecefilt för endast 40 spänn :)


Ridpasset gick också rätt bra. Piggare häst med ömfotad. Hm...dock lär jag hålla igång honom för cirkulationen i hovarna så att vad det nu är kan fortsätta läkas. Skulle han bli åt det halta håller blir det givetvis ingen ridning. Jobbade på i skritt på ridbanan och jobbade med öppnor och byte av böjning. Tyckte han skötte sig bättre än sist när vi tränade på att vända igenom volten och forma om på åttvolter. Formen sitter så till veckan blir det korta skrittturer ut i skogen bara för att hålla igång.


Måste bara passa på att skryta över Goliaths fina päls. Jag får knappt loss något löst hår alls på halsen nu och även resten av kroppen börjar få bort den värsta fällen. Magen fick sig dock en omgång med ryktstenen och då flög det hår överallt. Skönt med lite mindre isolering på kursen i alla fall så att han slipper svettas för mycket.


Vill bara tillägga att jag vaknade vid halvsju (vintertid)  i morse igen och hade svårt att somna om. Så jag tror inte att jag kommer ha några som helst problem med att somna i tid ikväll trots tidsomställning.   

Av irmelin - 27 mars 2011 10:20

Igår följde Angelica med ut för att rida Goliath för andra gången. Det gick lika bra den här gången som första :) Min lilla ponny verkade inte lika trött och ömfotad heller. Efter stallet packade vi in lite prylar och for vidare till Saxdalen dit G ska flytta nästa helgen. Kör med lätt packning än så länge, jag får fylla på i Fias förråd allt eftersom   


   

Snart är det dags att dra på sig stallkläderna igen för ett pass på ridbanan. Jag ska även testa förmiddagens skapelse och se om den passar....fortsättning följer   Av irmelin - 25 mars 2011 19:21

Än tar det nog ett tag innan det ser ut såhär i Dala-skogarna, men kors i taket så går det i varje fall åt rätt håll.


Så länge ser jag verkligen fram emot nästa helg för då händer det grejer! Både kurs och hästflytt under en och samma dag. Jag har nog även lyckats lura med mig min suveräna medryttare som lasthjälp, hästskötare och filmare under kursdagen. Du anar inte vad glad och tacksam jag är för din hjälp, Angelica!   


Innan dess ska vi dock hämta hö imorrn, fem stora rundbalar någonstans som jag bara glömmer bort. I trakterna av Kopparberg är det enda som ploppar upp. Till veckan blir det dessutom tandläkarbesök för min lilla Farbror Frej. En veterinär med stor tandläkarkunskap kommer ut till nuvarande stallet och då känns det bäst att passa på. Hoppas på att det inte ska vara för mycket att fila på.


Min lilla ponny var lite loj igår och även något öm i fossingarna. Jag hoppas verkligen att det bara var den isiga snön som spelade spratt för på den mjuka grusvägen var det inga problem. Vore ju så väldigt kul om det kom till exempel en hovböld i vägen för kursen...    Sen fortsätter jag relatera tröttheten till fällningen. Jag skrapade av ungefär en stor perserkatt igår efter ridturen. Eventuellt kanske vi får fläska på litegrann med fodret under veckan så att han har något att ta av. Han går bara på 600 g hestamix müsli och skulle kunna få 800 utan bekymmer.


Imorrn eftermiddag följer förresten fröken A ut och rider herr G för andra gången. Får se vad vi kan ta oss för beroende på underlag och energinivå. Jag tar det hellre lugnt nu under veckan så att han är piggelin till nästa söndag. Rörelserna och böjningen sitter där de ska, tror inte det händer så mycket under en vecka bara han får hålla igång musklerna med lite lättare underhåll.


Shoppade lite efter jobbet idag på Jysk. Köpte tygliknande vaxduk som nu blivit draperi under tvätthandfatet i mitt badrum. Shoppade även en fleecefilt för 40 spänn som ska förvandlas till ett sadelöverdrag. Kommer givetvis att handsy eftersom jag inte läst instruktionsboken till symaskinen än, än mindre orkar dra fram maskinen.   


Dags att grädda våfflor tills maken kommer hem. För ni har väl inte missat årets viktigaste dag??

Av irmelin - 24 mars 2011 12:16

Igår blev det ridbanan en halvtimma men herr G var lite ur fokus så vi höll oss till skrittarbetet. Tror pälsfällningen tar en hel del energi och nu har det ju varit soligt och varmt ett tag så omsättningen i kroppen är rätt stor.


Goliath skötte sig trots allt väldigt fint, det blev en del skjutkraft när tillfälle gavs och en del huvudskakningar men annars fick han godkänt. Vi övade mycket på att växla mellan böjt och rakt spår, något som är rätt svårt faktiskt. Gillar verkligen en övning som heter carré som man rider på en mindre fyrkant. Gjorde noggranna vändningar för ytterhjälperna i hörnen och varvade mellan att lägga in böjning på rakt spår samt sluta på de raka sidorna.


Höger öppna var inte helt hundra men det tog sig mot slutet. Han kortar gärna upp sig för mycket och tappar sökningen, medan vänsteröppnan var väldigt fin. Slutorna kom igång bra båda två, även åt höger där vår vänster bak kan ställa till det ibland.


Red en förvänd sluta på kvartslinjen, vände in på en volt med den förvända slutan kvar och efter halva volten vände vi ut på spåret som i en volt tillbaka och kom i rätt böjning i andra varvet. Det var en riktigt bra övning för oss för att inte förlora riktningen framåt, som vi kan ha lite svårt för ibland när vi bara håller oss på volt.


Goliath gäspade stoort efter passet och såg nöjd ut igen. Inte det minsta svettig men jag tror det var rejält psykiskt utmattande med alla byten mellan skolorna.


Snart bara en vecka kvar till kursen...!


 

Av irmelin - 21 mars 2011 21:08

Nu har jag betalt in kursavgiften för CD-kursen nästnästa helg! Det ska verkligen bli så otroligt roligt och definitivt lärorikt att rida för honom en andra gång. Jag hoppas att Goliath inte har nått sin peak i förtid med tanke på hur fin han har varit nu det senaste. Planen är att inte överträna inför helgen utan bara underhålla böjning och lyhördhet. Traven har ju också bara gått från klarhet till klarhet så det ska bli intressant att få fortsatt guidning och tips på den fronten.


Pratade med fröken Fia idag och dessvärre ser det ut som att jag får hitta en annan hästskötare under kursen. I värsta fall får jag smöra riktigt rejält för maken så kan han i alla fall hjälpa mig att lasta och transportera fram och tillbaka. Själva mecket under dagen grejar jag ändå själv.


Då är det bara att vänta på att nästa evenemang blir konfirmerat, hovkursen i slutet av maj. Enligt uppgift skulle de skicka ut bekräftelser men Fia som anmälde sig mycket tidigare än vad jag gjorde har heller inte hört något. Så håll tummarna för att det dimper ner ett mail i boxen snart!


Idag slutade jag sent och herr G fick vila, men imorrn blir det en uteritt på den vanliga timmeslånga rundan i skogen. Får vi se hur mycket det har smält undan sen sist. Vi hade i varje fall snöras från hustaket här i kväll. Först trodde jag att taket rasade in och sen kom hela lavinen farandes utanför fönstret. Man blir något chockad må jag säga! Men jag var iaf vaken till skillnad mot grannarna som väcktes av händelsen i natt och inte förstod vad det var. Hade jag varit dem hade jag nog knappt vågat somna om....


Nej kära nån, nu är ju klockan efter nio - helt klart läggdags. Ska orka läsa några sidor innan ögonen hinner slå igen butiken.


Gonatt!

Av irmelin - 20 mars 2011 17:49

Idag har jag och Goliath varit hos doktorn. Är dock inte helt säker på vilket hus farbror doktorn bodde i men vägen dit var i varje fall riktigt trevlig! 


Goliath var inte helt sugen på mys och ridtur när jag skulle hämta honom i hagen, men stannade när jag gått efter en stund. Då fick han snällt posera i vårsolen.


   


Inne i stallet ägnade jag trekvart åt att återigen dra av vinterfällen. Förstår inte hur mycket päls hästarna har egentligen, men det är ju inte underligt att de inte fryser trots trettio minus och lösdrift. Min bästa vän i arbetet är en vattenskrapa i metall med små taggar på. Pållen gillar också massagen men verkar rätt förvånad själv över all päls som försvinner.


 Satte på herr G hackamore och barbackapaden, vår vanliga uteritts-outfit och sen bar det av på vägarna. Nu har det till och med smält fram en del grus här uppe i Dalarna, tack varma sol! Goliath var på härligt humör och vi joggade på både länge och väl. Blev även två fantastiska galopper, bland de bästa på länge. Barbackaridningen har verkligen gjort under för både min sits och Gs samlingsförmåga. Jag måste ju helt enkelt se till att han går i en okej form för att jag ska klara av att sitta på honom i de högre gångarterna. Tricket är att ha koll på vänster bog och vänster bak, med dem på plats så får han en härlig avslappnad form. Är han inte allt för framåt i traven slipper man även knipa med knäna för att sitta kvar :) Galoppen var likadan, längde på tygeln så att han verkligen fick höja ryggen och sen kunde jag sitta helt stilla utan några omslutande ben och bara njuta av en sansad galopp. Tänk att han skulle kunna sånt, den lilla galningen som folk tyckte att Fia skulle avliva!


Doktorn bodde väldigt fint med utsikt över en snöbelagd sjö och granklädda berg. Herr G hade dock lite bråttom så jag fick vara snabb med kameran.Olika fokus


   

På sniskan


   


Tack bästa lilla ponnyn för det underbara sällskapet! 

Av irmelin - 19 mars 2011 16:42

Idag följde Angelica med mig ut till stallet för att provrida Goliath. Angelica gör praktik på mitt jobb och när jag fick höra om hennes hästintresse råkade jag väl kanske föreslå att hon kunde bli min och Goliaths medryttare   


Det blev provridning både en stund på ridbanan och en sväng ut i skogen och det verkade som att Angelica och herr G fattade tycke för varann. I mina ögon såg det riktigt fint ut och Angelica red på ett mjukt och trevligt sätt som verkligen föll mig i smaken. Att fröken A inte ridit på ett år märktes då inte alls och jag är imponerad över hur fort hon kunde ta in mina instruktioner kring hur jag rider, som skiljer sig en del från den vanliga ridskoleridningen.


Nu blir det "inskolning" ett tag så att hon hinner fråga mig allt hon undrar över och jag kan tipsa henne om hur jag hanterar och rider Farbror Frej   


Bildbevis och en kortfilm!


  

          

     

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4 5 6
7 8
9
10
11
12 13
14
15
16
17 18 19 20
21
22
23
24 25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken


Träna glosor med Ovido