Irmelin - den starka

Alla inlägg den 15 mars 2011

Av irmelin - 15 mars 2011 19:24

Efter en turbulent arbetsdag är det skönt att komma hem och läsa insändaren från Erik C i tidningen Förskolan nr 3 2011.


"Acceptera inte usla arbetsförhållanden!

 

Jag har hört förskollärare klaga. Privat. Ofta. Men inte på jobbet, verkar det som. Förskollärare befriper visst inte hur en fackförening fungerar och vad man kan kräva för medlemsavgiften. Hur kommer det sig att förskollärarna snällt fortsätter att jobba i allt för stora barngrupper i usla lokaler och med chefer som inte vågar eller orkar ta strid uppåt? hur kommer det sig att vuxna normalbegåvade människor går med på att barnen sitter på små låga stolar vid små låga bort när de leker och äter? Att kröka rygg är inte bara ergonomiskt förkastligt - det anses som förnedrande också.

 

Vad gör förskolläraren om ljudnivån är för hög? Klagar? Kanske det, och då delar ledningen ut skumgummiproppar att stoppa i öronen. Får barnen också skumgummiproppar?

 

Lösningen borde naturligtvis vara mindre barngrupper, fler rum, akustikåtgärder och kanske rent utav lite tuffare pedagogik. Barn kan faktiskt lära sig ett hänsynsfullare och stillsammare beteende. Ledarskap - vad är det? Kan det handla om att arbeta för medarbetarnas bästa? Eller handlar det bara om att producera billigast möjliga barnförvaring?

 

God arbetsmiljö kostar pengar men det är billigare att slita på personalen. På de flesta förskolor så finns det pinsamt nog inga fackombud. Och nu ska regeringen tillsätta en utredning om arbetsmiljön i förskolor och fritidshem samtidigt som de hävdar att man inte kan tillämpa hela arbetsskyddslagen.

 

Ja, ni tjejer och killar, ni är en ömklig skara. Varför kräver ni inte åtminstone era grundläggande rättigheter? Det handlar inte om att göra revolution. Det handlar om att kunderna, det vill säga, samhället och föräldrarna måste betala vad det kostar för att förskolepersonalen ska få drägliga arbetsförhållanden. Gå inte med på några utdragna förbättringsprocesser, sådana blir aldrig klara. Fort ska det gå! Men det blir inget av om det inte görs kollektivt. Vem eller vilka sätter i gång?"


Jag hoppas att jag har citerat allt korrekt.


Tänker inte kommentera vad jag instämmer i och inte, men sådana här texter ska läsas av fler än av bara förskolepersonal....

Av irmelin - 15 mars 2011 08:14


Efter en stressig dag på jobbet fortsatte jag stressad iväg till stallet för verkning av min lilla ponny med sina små ponnyhovar. Det är så häftigt att följa utvecklingen av hur en häst förändrar sina hovar till hur den själv vill att den ska vara för att fungera optimalt. Eftersom vi hållit verkningsschemat med strikta 5-6 veckors mellanrum samt att jag hållt efter med raspen var och varannan dag har det hänt massor i hoven!


Plötsligt ser vi tydligt en ny hovvinkel ta form, nästan halva hoven har redan fått en brantare vinkel. Det kommer i längden innebära att hovarna kommer bli brantare, trakten kommer kortas av ännu mer och hovarna kommer bli små rara shettishovar. Min hovvårdare förundras varje gång över hur små Goliath vill ha sina hovar. Sen är han ju en liten kallblodstravare också så det har ju med saken att göra.


Det mesta jobbet för dagen var att ta och raspa på trakterna, som jag behöver bli duktigare på att underhålla. Sen hade strålen flytit ut åt sidan på ett par håll samt att det behövdes ta bort gammalt hovmaterial kring sidofårorna. Försöker lära mig så mycket jag kan nu innan jag förhoppningsvis går en av Svenska Hovskolans verkningskurser. Ser verkligen fram emot den kunskap den kursen kommer innebära. Det är otroligt intressant! Tilläggas skall för alla er anti-barfota-anti-kortutbildadehovverkare att föreningen och dess utbildningar är godkänd av Svenska Djurskyddsmyndigheten och är alltså inget humbug av något slag.


Nu måste jag sannerligen göra mig fin, en ny dag väntar och jag har stängning på förskolan. Men till kvällen blir det i alla fall lugnt.Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4 5 6
7 8
9
10
11
12 13
14
15
16
17 18 19 20
21
22
23
24 25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken


Träna glosor med Ovido