Irmelin - den starka

Alla inlägg den 23 mars 2012

Av irmelin - 23 mars 2012 21:38

Det blev en vända till stallet för att hinna med att verka Goliath vilket jag borde ha gjort i början av veckan men då kom det annat ivägen. Vädret var helt fantastiskt men det verkar tyvärr ha lockat fram stora blodsugande myggor vilket inte är lika fantastiskt. Gick runt ute i hagen och pysslade en stund först. Goliath har nämligen fått storhetsvansinne nu när han inte längre är ranglåg så han föste tydligen runt de andra två pållarna så att de inte fick äta i lugn och ro. Problemet verkade dock lösas ganska snabbt när Ewa hade delat upp käket i ännu fler högar så jag fyllde på högarna inför morgondagen. När jag var ute i hagen var allt lugnt, Lillan och Dippis stod och åt från samma ställe medan Goliath behöll en hög för sig själv. Han har ju lite problem med mat, min lilla häst, den får inte ta slut och när han fattat det så brukar han snart lugna ner sig och stå och käka ihop med andra hästar. Så vi får ge honom lite tid och hålla uppe hömängden så ska det nog snart coola ner sig. Det har funkat fint förut :)


När jag tog in herr G så blev jag lite sugen på att köra några NH-övningar. Jag är noga med att hålla på en bra hantering varje gång jag grejar med herrn eftersom han trots allt är en smart och smått dominant kille om man inte påminner honom om vem som har befälet. När vi är överens om det finns det inga samarbetssvårigheter och då kan vi verkligen njuta av varandras initiativ och lek. Nu var det ett bra tag sen vi tränade någon NH så jag visste inte riktigt hur snabb han skulle vara i sina reaktioner. Men det visade sig att jag borde haft högre förväntingar för han flyttade bakdel, framdel och backade på små små signaler. Testade även att flytta sideways, något som vi haft lite svårt för tidigare men nu gick det hur bra som helst och detta helt utan något staket eller vägg som stöd. Blev verkligen stolt över min fina lilla häst! Gick vidare till vallning och använde stallväggen till att valla in honom mellan mig och väggen. Sånt där bekommer inte G det minsta och när jag fick för mig att jag skulle låtsas att han skulle backa rakt bak som ur en transport fixade han det galant, lugnt och säkert. Prövade till sist att skicka in honom genom stallingången, stanna honom med alla fyra hovar inne och sedan be honom backa ut. Inga problem!! Nu skulle man bara haft en transport och fått öva på riktigt också :)


Under verkningen fick herrn stå lös på stallgången med grimskaftet i backen. Han står ju bäst så när han kan  flytta runt och inte känna sig fastspänd, upplever faktiskt det som i Parellis film om att hästen själv tar sitt ansvar att hålla sin plats. Som den LBE han är har han dock ibland lite svårt för att stå kvar centrerat och kan knata iväg något steg om matte går iväg. Men då är det bara att backa tillbaka till ursprungsläget. Själva verkningen gick väldigt fint, det var lite trakthöjd som skulle av och äntligen kunde jag forma hela traktstöden - utflytningarna är helt borta!!


Innan jag packade ihop för kvällen tog jag en runda med grepen och skottkärran i hagen. Tänk vad snabbt det samlas på hög på hästarnas favoritställen. Det blev en full kärra och två stora ihopkrattade högar. Om inte kvällsmatslagning också hade trängts på schemat hade jag kört iväg högarna till stacken, men det får bli en annan dag.


Blev ett par kort på raringen ute i hagen, men de får komma vid ett senare tillfälle.

Av irmelin - 23 mars 2012 12:20


Ovanstående, perfekt tips för oss "verkare"!


Når du inte öronen?Varför man alltid ska leda sin häst med långt rep och inte gå precis under hakan.
Pigg häst på hemvägen? Sysselsätt den och uppskatta energin!
Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17 18
19 20 21 22 23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken


Träna glosor med Ovido