Irmelin - den starka

Alla inlägg den 6 mars 2012

Av irmelin - 6 mars 2012 21:26

Kvällens ridpass gick verkligen så otroligt bra! Inbilla er nu inte att hästen gick i form i varje steg och lydde minsta vink, nä men när det går bra går det verkligen så vansinnigt bra :)


Jag började med böjningsövningen som jag visade på ett klipp här tidigare. Vi har såklart tränat på olika böjning tidigare genom att rida olika storlekar på volten, men jag har inte testat att se hur lite/mycket böjning det krävs för att hålla/tappa balansen. I högervarvet fick vi samma problem som på filmen vid för mycket böjning - ytterbogen föll ut och vi strävade utåt. I vänstervarvet ville Goliath istället minska volten när jag ökade böjningen, vilket kanske är lite mer naturligt,  även om jag vill kunna rida i olika grad av böjning oavsett voltstorlek. När jag behövde räta ut honom gjorde jag en förhållning på yttertygel och begärde mindre böjning. Det funkade verkligen riktigt bra och var en jättenyttig övning för mig.


Sen övergick vi till att rida öppna några steg på rakt spår, som belöning lät jag honom följa öppnan in mot mitten av ridbanan och gjorde en volt tillbaka och bytte varv. Den extra energi man fick av att följa riktningen inåt var häpnadsväckande, någon som har en bra förklaring på varför det blir så??


Provade dessutom en bra första-övning på skrittpiruett. Vände in på en båge mot ridbanans mitt, började samla några steg, satte oss i en sluta och vände runt något steg - fortsatte i sluta något steg och sen tillbaka ut på spåret och bytte varv. Goliath verkade gilla den här övningen, han samlade sig jättefint och gjorde kanonfina vändningar.


Som vanligt gjorde jag skrittpauser/halter mellan övningarna och när passet led mot sitt slut hade Goliath listat ut att det bara var traven kvar, knashästen :) Han ville gärna dra iväg på egen hand men fick vänta tills han hade en lagom böjning och en bra sökning nedåt-framåt. Då smög vi igång och använde samma tänk som i skritten med olika grader av böjning. Fick rida honom riktigt rak emellanåt och både med lite böjning och lite mer böjning så fick vi flera underbara bitar med en fantastisk trav. När bitarna faller på plats....då går vi inte av för hackor vill jag lova :)


En gång föll jag dock in i den gamla vanan, försöka rädda det som inte räddas kan. Men jag kom snabbt på mig själv och saktade av och började om från början istället.


Man kan ju tro att det inte borde vara så svårt.....alla hästar kan ju trava. Visst, men att trava och att trava är för mig och Goliath två skilda saker. På senaste kursen kommenterade även tjejen som gav mig så bra råd och som har sett mig och G, att med den typen av häst som G är krävs det verkligen blod, svett och tårar och ett mycket långsiktigt arbete. Det kan jag sannerligen skriva under på!


Framåt går det och jag kunde inte vara mera nöjd med hästen ikväll!


Fulbild, 12mars 2011


 

Av irmelin - 6 mars 2012 20:21

Köpte snöre för att laga hönäten, red hästen, verkade alla hovarna, fodrade med hö, gav pållarna vatten, mockade i ligghallen och färska högar i hagen, knöt snören runt träd som jag vill ha kvar i skogshagen så att stallägaren inte går lös på dem med motorsågen, åkte hem. Tre och en halv timma, stallgöra är ingen vila!

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17 18
19 20 21 22 23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken


Träna glosor med Ovido