Irmelin - den starka

Alla inlägg den 18 mars 2012

Av irmelin - 18 mars 2012 19:41

Ja den där magsjukan blev minsann bortmotad idag. Efter gårdagens totala matthet var det bara att bita i och hålla ihop idag för som vanligt var dagen fullt inrutad av aktivitet.


Först ut - tanka bilen. Jag kisade litegrann så att jag inte skulle se hur många kronor som bara försvann upp i rök...fy vale vad det är dyrt nu för tiden! Sen ta ut ännu mera pengar och vidare till mannen som skulle ha pengarna mot att jag fick hö av honom. En halvtimma var vad jag hade beräknat att hölastningen skulle ta, men tji fick jag när bonden drog med mig upp på skullen för att först hiva ner höet för att vi sen skulle pressa det och jag kunde lyfta på balarna på bondens släpkärra, som jag så snällt skulle få låna. Öppen släpkärra med löspressat hö....mjo...det gick ju rätt bra ändå. Fick på 45 balar och jag hoppas att det var en imponerad blick bonden gav mig och inte en som sa: "Hon är inte klok". Kanske också ska passa på att tillägga att jag skulle backa ner släpet till hans hölada genom att knixa mig ner vid en skarp sväng med ett dike framför bilen. Min far skulle varit mäkta stolt över mig för jag klarat! (JAG är MÄKTA STOLT över mig själv!)


Väl hemma i stallet hjälpte snälla Ewa mig att lassa av höet och så började vi fixa med elstängslet till hagen som våra hästar och unga araben skulle släppas ihop i. Vi bytte övertråden i ena delen, flyttade om kopplingar till aggregaten och fick väl till det rätt bra faktiskt. Sen skulle det rullas ut blytunga silagebalar så att pållarna har något att äta. Vår käre stallägare var hemma så han fick snällt hugga i :) När vi sen öppnade balarna så fanns det såklart lite mögel i den ena så det var bara att öppna upp och dra loss det som var ofräscht. Gudrun och Elin som äger araben hade också hunnit komma och de släpade vatten och körde bort sunkigt silage till gödselstacken. Alla tog i för kung och fosterland!


Klockan tickade på....fort, och jag började känna mig stressad över att hinna släppa ut hästarna tillsammans, hinna tillbaka med bondens släp och sen hem och packa ner huset. Med gemensamma krafter blev vi till slut klara och när Goliath leddes in i skogshagen så ville han genast trava iväg. Hans favorithage!! Vid själva ihopsläppet var det främst Goliath och travdamen Lillan som pep och skulle vänslas. Några sparkar eller så utdelades dock inte under tiden jag var där och eftersom det var dessa två som släppte ihop sig själva för ett par veckor sen tror jag inte att det ska vara någon större fara. Araben Dippis blev nog mest konfunderad över att det kan finnas så mycket träd i en hage, han som gått på släta åkrar. Han klev runt i buskagen och såg väldigt förvirrad ut medan de andra två socialiserade sig och smaskade på maten.


När jag åkt från stallet var det bara att ställa tillbaka släpet hos bonden. Dags för backning igen! Dessutom var det slirigt snö och isslask och det fattades väl bara att jag skulle åka fast. Men med lite intelligens så vred jag om hjulen för att få lite extra kraft och sen knixade jag mig bakåt fast det egentligen bara skulle ha varit att backa rakt bakåt. Vilken stjärna jag är ;)


Väl hemma så belönades jag med gårdagens tacotallrik och tomma flyttlådor som väntade på att fyllas. Jag har dessutom hunnit greja iordning viltgrytan och pussat på sonen, så nog kan jag nöjt sätta mig i soffan nu när det blivit kvällen och bara njuta av alla tomma väggar, urplockade skåp och nakna fönster som saknar gardiner.


Av irmelin - 18 mars 2012 19:33

Den här grytan förtjänar sitt eget alldeles egna inlägg! Av min mors hand filéead älgbiff, strimlad och brynt och sedan puttrad i kära vännen Anettes eget hopkok av ingredienser. Här kommer receptet som görs efter smaklökarnas behag.


Älgbiff (eller något annat gott viltkött), bryns, saltas och peppras. Läggs i storpannan och täcks med vatten. I med ett par matskedar kalvfond/viltfond, ett par teskedar sambal oelek efter tycke och smak, lite timjan, tomatpuré, en hönsbuljong/köttbuljong, något lagerblad, några pepparkorn, en rejäl slatt rödvin och slutligen en peppring av grillkrydda.


Låt puttra på spisen några timmar eller varför inte en hel dag. Servera gärna med goda tillbehör som ris, sallad och bröd.

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17 18
19 20 21 22 23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken


Träna glosor med Ovido