Irmelin - den starka

Alla inlägg under mars 2012

Av irmelin - 28 mars 2012 10:03

Igår fick finaste hästen på sig barbackapaden och hackamoret/kapsonen så att jag kunde rida med dubbla tyglar. Red en halvtimma på ridbanan och Goliath var otroligt lyhörd och mjuk. Skulle tro att behandlingen gjort gott för bakknäet, han har fortfarande sina svagheter med att vilja skjuta in bogen i vänstervarv och tappa yttersidan i högervarvet. Men med avslappning och balans funkade det bättre än i vanliga fall och jag hade lättare för att stötta honom och återfå balansen.


Vi red "rakställd" i hörnen på en fyrkant, tränade halter på varje kvartspunkt på volt, öppna några steg för att sen följa böjningen och sen en förvänd volt tillbaka och vidare några försök på skrittpiruett. Det var riktigt roligt att rida piruetterna, blir alltså bara ett par stegs slutavändning som en start till piruettarbetet. Goliath fattade snabbt vilken övning jag bad om och började självmant samla upp sig, gå in i slutan och sen var det bara för mig att visa honom vägen och hålla koll på att han fortfarande lyfte upp bogen. Jag var så sjukt stolt över honom efter ett par försök i varje varv!! Det märks så tydligt på honom att han älskar att få jobba :)


Gick upp i trav och fortsatte på vårt tema med avslappning, balans och bara ta några bra steg. Även om han taggade till ett par gånger så kunde vi snabbt återgå till lugn och ro och han gick så fint, så fint! Enda problemet vi egentligen har i dessa lägen nu är att han hamnar bakom hand när jag är tuvngen att bromsa med tygeln. Försöker att bara bromsa med sätet och rösten men ibland tar springpellen över och då krävs det inverkan av handen också. Men det blir bättre och bättre.


Sen måste jag poängtera hur mycket bättre det känns att rida på bettlöst, jag får en mycket coolare häst som känns känsligare. Beror väl både på att han inte har något som besvärar i munnen och för att jag tvingas rida mer med min kropp och får vara noggrann med mina signaler.


Vi avslutade med en belöningstur ut i skogen på en kvart. Herrn fick busa av sig och fattade själv perfekta galopper när det passade på den lilla skogsstigen. Han hade verkligen så himla kul, skakade på huvudet och ville ladda iväg mest hela tiden :) Det känns så skönt att kunna uppskatta hans energi och även kunna styra den utan att behöva sitta och tokhålla i honom. Han accepterar liksom det jag ber om och då kan jag även tillåta honom att "balla ur" lite här och där i ren och skär glädje!


Bästa bästa hästen!!


 

Av irmelin - 28 mars 2012 09:56

TAND!!! I går kväll hade prinsen varit riktigt kinkig när hans pappa var ensam hemma med honom. Han skulle inte sova...han skulle inte leka själv...han skulle inte leka med pappa...han skulle inte bäras.....han skulle INTE!! Men när vällingen kom vid halvåtta somnade han snart som en stock i pappas knä  :)


Här på morgonen var han återigen rejält kinkig, börja suga på mitt finger och vad känner jag! Något vasst längst ner i underkäken där det så småningom ska finnas fullt med huggtänder. Och mycket riktigt, efter lite bök och knöl så skymtar jag en liten vit strimma som pressar sig upp genom tandköttet! Ringde direkt till pappan och berättade den goda nyheten :) Mormor fick också en påringning klockan åtta på morgonen...hehe.


Min stora pojke!


 

Av irmelin - 26 mars 2012 13:22

Det blir lite dåligtmed bilder nu för tiden, jag har sällan med kameran och hinner varken ta kort eller lägga in dem på datorn. Så när det väl blir kort får nu stå ut med bildbomber :)


Här kommer några foton på herr häst i hagen. Tant brun och Lille herr fux har också fastnat.


                       

BVC

Av irmelin - 26 mars 2012 12:35

Idag har vi kollat om prinsen håller måttet och han är den perfekta medel-svensson :) Snart åtta månader och väger 9230 gram och är 71 cm lång.


Det var tråkigt nog bara en till mamma med sin son där idag men det var spännande att se hur den killen som är knappt en månad äldre kryper omkring och reser sig upp med stöd. Han började dessutom få tänder där uppe också. Jag tror minsann min lilla skrutt har en del att träna på :) Jacob kom dock igång efter en liten stunds tystnad och iakttagande och ålade omkring medan han väsnades och "pruttade" med munnen. Ett par gånger kom pojkarna för nära varandra och båda blev lite skraja för den andre men sen gick det snart igen :)


Nu sover prins Trött ute i vagnen och jag har passat på att ringa till en jättetrevlig karl som har sommarbete för hästarna alldeles bredvid dit vi ska flytta. Vi pratade på om både det ena och det andra och han kommenterade själv på slutet av vårt samtal att det hade varit mycket trevligt att pratas vid. Det finns då härliga människor här i vårt land, tur är väl det för ibland tappar man nästan hoppet när man ser både det ena och det andra på nyheterna...


För ett par dagar sen hjälpte prinsen mig ute i trädgården. Han var kanske inte allt för road men lyckades i varje fall le på några av de 76 bilderna som jag tog :)


       


Var såklart tvungen att ta kort första gången han har på sig något annat än en vanlig body!

     


Han får så roliga miner och gör något konstigt med ögonen när man fotar på nära håll :)


Av irmelin - 24 mars 2012 19:28

Kom precis in från att ha rensat och packat ner mina hästgrejer ute i förrådet. Det är lite humor ändå för vad hittar jag...tjocka vintertäcken, en gammal martingal, en halsförlängare (borde väl heta halsförkortare egentligen ;) och en stor burk med splitternya broddar. Grejer jag till 99% aldrig mer kommer använda....men vad gör man. Packar ner och glömmer bort till nästa tillfälle. Dock hittade jag användbara grejer också såsom vanliga stigläder, engelska stigbyglar och en bra lädergjord. Perfekt om andan skulle falla på att skaffa mig en vanlig, engelsk sadel en vacker dag. Och det är kanske inte helt otroligt ändå eftersom det skulle vara kul att ta sig någon hopprunda emellanåt!


Nä, sonen vill ha välling!

Av irmelin - 23 mars 2012 21:38

Det blev en vända till stallet för att hinna med att verka Goliath vilket jag borde ha gjort i början av veckan men då kom det annat ivägen. Vädret var helt fantastiskt men det verkar tyvärr ha lockat fram stora blodsugande myggor vilket inte är lika fantastiskt. Gick runt ute i hagen och pysslade en stund först. Goliath har nämligen fått storhetsvansinne nu när han inte längre är ranglåg så han föste tydligen runt de andra två pållarna så att de inte fick äta i lugn och ro. Problemet verkade dock lösas ganska snabbt när Ewa hade delat upp käket i ännu fler högar så jag fyllde på högarna inför morgondagen. När jag var ute i hagen var allt lugnt, Lillan och Dippis stod och åt från samma ställe medan Goliath behöll en hög för sig själv. Han har ju lite problem med mat, min lilla häst, den får inte ta slut och när han fattat det så brukar han snart lugna ner sig och stå och käka ihop med andra hästar. Så vi får ge honom lite tid och hålla uppe hömängden så ska det nog snart coola ner sig. Det har funkat fint förut :)


När jag tog in herr G så blev jag lite sugen på att köra några NH-övningar. Jag är noga med att hålla på en bra hantering varje gång jag grejar med herrn eftersom han trots allt är en smart och smått dominant kille om man inte påminner honom om vem som har befälet. När vi är överens om det finns det inga samarbetssvårigheter och då kan vi verkligen njuta av varandras initiativ och lek. Nu var det ett bra tag sen vi tränade någon NH så jag visste inte riktigt hur snabb han skulle vara i sina reaktioner. Men det visade sig att jag borde haft högre förväntingar för han flyttade bakdel, framdel och backade på små små signaler. Testade även att flytta sideways, något som vi haft lite svårt för tidigare men nu gick det hur bra som helst och detta helt utan något staket eller vägg som stöd. Blev verkligen stolt över min fina lilla häst! Gick vidare till vallning och använde stallväggen till att valla in honom mellan mig och väggen. Sånt där bekommer inte G det minsta och när jag fick för mig att jag skulle låtsas att han skulle backa rakt bak som ur en transport fixade han det galant, lugnt och säkert. Prövade till sist att skicka in honom genom stallingången, stanna honom med alla fyra hovar inne och sedan be honom backa ut. Inga problem!! Nu skulle man bara haft en transport och fått öva på riktigt också :)


Under verkningen fick herrn stå lös på stallgången med grimskaftet i backen. Han står ju bäst så när han kan  flytta runt och inte känna sig fastspänd, upplever faktiskt det som i Parellis film om att hästen själv tar sitt ansvar att hålla sin plats. Som den LBE han är har han dock ibland lite svårt för att stå kvar centrerat och kan knata iväg något steg om matte går iväg. Men då är det bara att backa tillbaka till ursprungsläget. Själva verkningen gick väldigt fint, det var lite trakthöjd som skulle av och äntligen kunde jag forma hela traktstöden - utflytningarna är helt borta!!


Innan jag packade ihop för kvällen tog jag en runda med grepen och skottkärran i hagen. Tänk vad snabbt det samlas på hög på hästarnas favoritställen. Det blev en full kärra och två stora ihopkrattade högar. Om inte kvällsmatslagning också hade trängts på schemat hade jag kört iväg högarna till stacken, men det får bli en annan dag.


Blev ett par kort på raringen ute i hagen, men de får komma vid ett senare tillfälle.

Av irmelin - 23 mars 2012 12:20


Ovanstående, perfekt tips för oss "verkare"!


Når du inte öronen?Varför man alltid ska leda sin häst med långt rep och inte gå precis under hakan.
Pigg häst på hemvägen? Sysselsätt den och uppskatta energin!
Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17 18
19 20 21 22 23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken


Träna glosor med Ovido