Irmelin - den starka

Alla inlägg under augusti 2012

Av irmelin - 17 augusti 2012 20:54

Idag var sötaste sonen äntligen pigg igen, han fick 40 graders feber efter vaccinationen igår.... INTE kul! Vi gav zupp, baddade med svalt vatten och lät honom sova i mitt knä och i vår säng. Lille vännen...ont i mamma-hjärtat. Men idag när han vaknade med maken vid halv nio var han piggelin igen, phu. Så jag och maken har båda kunnat jobba och haft faster som barnvakt. Till slut kom mitt paket med seldelar, bukgjord och bred kortbrösta. Alldeled lagom i tid till att vi hämtar rockarden i morgon. Det ska bli spännande att se den, hoppas att jag inte hittar något fel.Skulle passa på och hämta mitt gamla hö nu när jag hyrt kärra, men det hade möglat i fukten under sommaren. Bajs! Ringde med bävan till min höbonde och hör och häpna så hade han lyckats få in höbalar så att jag kunde tinga några ton. Tack för det!!!!Nu kvällsmys med sonen :-)

Av irmelin - 16 augusti 2012 09:08

I går kväll fick jag äntligen göra något som jag längtat efter hela sommaren, rida längs med strandkanten i sjön! Jag och Goliath hade sällskap ut av tjejen som äger stallet dit vi ska flytta om ett par veckor och hästarna verkade trivas fint tillsammans. Kvinnorna på ryggarna också för den delen   


Det blev faktiskt en ganska lång bit i vattnet som gick upp till bogarna på hästarna, till och med en bit upp på magen för en sån där liten häst som Goliath! Jag försökte hålla upp mina fötter ett tag men det blev för drygt så det var bara till att svalka fötterna resten av färden.


Det här kommer jag minnas när det är vinter och mörkt och kallt!!


 

Av irmelin - 13 augusti 2012 16:37

Då ska jag styra kosan mot Skinnskatteberg och förhoppningsvis hämta hem en rockard som jag tingat. Jag är ju inte känd för att vänta så givetvis blir det en vagn redan innan vintern :) Snälla Ann-Marie rådgav mig i hur stor vagnen skulle vara för att passa herr häst och efter lite sms:ande så hittade jag alltså den här. Gillar verkligen att den har ett upphöjt säte, det har mycket varit grejen med mig och körning - att man oftast sitter så förbenat lågt ner bakom hästen. Nu har man bakbenen en bit ifrån sig (Goliath har iofs aldrig sparkat) och ser vägen och omgivningen ordentligt så att man kan vara lite förutseende i körningen.


Lite färg och uppfräschning så!


 

Av irmelin - 13 augusti 2012 16:37

Då ska jag styra kosan mot Skinnskatteberg och förhoppningsvis hämta hem en rockard som jag tingat. Jag är ju inte känd för att vänta så givetvis blir det en vagn redan innan vintern :) Snälla Ann-Marie rådgav mig i hur stor vagnen skulle vara för att passa herr häst och efter lite sms:ande så hittade jag alltså den här. Gillar verkligen att den har ett upphöjt säte, det har mycket varit grejen med mig och körning - att man oftast sitter så förbenat lågt ner bakom hästen. Nu har man bakbenen en bit ifrån sig (Goliath har iofs aldrig sparkat) och ser vägen och omgivningen ordentligt så att man kan vara lite förutseende i körningen.


Lite färg och uppfräschning så!


 

Av irmelin - 12 augusti 2012 15:56

...och det märktes. Började med skrittarbetet och det blev varken det ena eller det andra - vingligt och framtungt. Men i traven lossnade det och Goliath överraskade mig med att vara riktigt känslig för min position i skolorna. Slutligen prövade vi min kompis Anettes senaste galoppfattningsövning, en tydlig böjning- samling i traven - pepp med rösten - trampa i inner stigbygel. Gudars vad bra det gick!! Fick klockrena fattningar i båda varven och en inte alls pjåkig galopp. Tänk att saker kan vara så enkla bara man inte krånglar till det :)Av irmelin - 11 augusti 2012 14:32

Vilka höstkänslor jag börjar få! Och det gör mig faktiskt inte ett dugg för det finns så mycket härligt att se fram emot. Hästarna verkar också känna av det, även om temperaturen ligger på cirka 20 grader. Goliath fäller sommarpälsen och sätter höstfällen, ett säkert hösttecken.


Jag och Jacob verkade hovarna på Goliath här på morgonen och sakta men säkert börjar det växa ner en ny frisk lamellrand som lyser vit i det bruna diket. Lycka!! Jag har varit lite hästvakt halvt om halvt åt tre raringar den här veckan, alla har skött sig fint och står på alla fyra. Ja...nästan i varje fall   


   


Idag lyckades jag faktiskt komma ut och tömköra Goliath också medan Jacob sov lunch. Det var premiär för att fästa de långa NH-repen i selen med spännet neråt så att vi skulle få lite rassel mot underlaget när han gick. Jag ändrade även om lite i utrustningen, satte tömmarna i skakelremmarna och vidare genom ett tränsbett till repgrimman med nosringar. Det funkade mycket bättre för styrningen och G gillar egentligen bäst bettlöst, även om det nu tog lite i bettringarna också.


Jag tömkörde utan linor först och tränade styrning på en äng, det fanns lämpligt nog en träpinne och en björk att köra slalom mellan och allt gick väldigt bra. Tränar på att låta tömmarna hänga när jag inte vill inverka något, det är ju den filosofin jag har i den vanliga ridningen och hanteringen så det är inget jag tänker ändra på. Sen hakade jag på linorna i selen och lät honom skritta iväg. Goliath kunde inte ha brytt sig mindre. Nu gick det ju på gräs också men för att få linorna att jobba lite så tog vi en del trav och några skarpare svängar så att linorna kom emot benen - men inga reaktioner.


Plötsligt var det någon idiot som smällde av en raket och då for G ett steg åt sidan. Men sen stannade han och bara lyssnade så jag gav honom ett par sekunder att hämta andan och sen bad jag om skritt igen. Nog fick vi upp farten en liten aning efter incidenten men han höll skritten och frågade mig hela tiden vad som krävdes så det var inge bekymmer. På väg till ängen passerade vi dessutom en åkgräsklippare, hundar och en hel fotbollsmatch. Allt fick herrn kliva förbi helt på egen hand med mig bakom och han gick på bra även om han sneglade lite. Modiga killen!


Med linorna släpandes efter styrde jag så till sist hemåt och ut på asfaltsvägen. Goliath lyssnade till rasslet av spännena ett par steg och sen var det inget mer med det.


Finaste finaste hästen!!


 

Av irmelin - 10 augusti 2012 11:44

...just nu av förklarliga skäl. Seldelarna har inte kommit med posten än, jag jobbar heltid och mannen har dragit upp sitt diskbråck igen. Att vara hemma och ta hand om en ettåring som ska lyftas, matas och bytas blöja på då är inte helt lätt. Vi pusslar så gott det går... 


I går satte jag Jacob i vagnen och tog med honom och hästen till ridvolten. Det märks att herr G inte tränats så mycket på senaste tiden, lite stel och okoncenterad. Men det var matte också för den delen så herrn ska inte beskyllas för något. En kvart uthärdade ettåringen och sen gav vi oss. Fick dock till två galopper och en riktigt trevlig skrittpiruett i svåra varvet där han verkligen förde runt sin ytterbog och klev under med ytterbak - vänster i detta fallet. En avvägning mellan att låta honom balansera sig på egen hand samtidigt som jag fick peppa honom med rösten och ta förhållningar på innertygeln.


Jag har gått och blivit sugen på en hubertusjakt som ska hållas i Aspeboda den 20 oktober. Det är lite folk med som jag känner och det verkar vara på en oerhört låg nivå som skulle passa oss. Underlaget verkade också lovande och med ett par boots på fram så borde vi klara det. Eventuellt kanske jag kan låna till mig ett par bakboots om det skulle behövas just för dagen.


Film från förra årets ritt:

Av irmelin - 7 augusti 2012 16:09

Har man inget bättre för sig kan man ju alltid lära sig att splitsa rep. Faktiskt inte särskilt svårt när man testat ett par gånger :)


Splitsa rep


Börja med att lägga några varv tejp eller dra ett buntband om repet, ett stycke in från änden på repet. Kardelerna i repets ände lossas från varandra och tejpas så de inte fläker upp sig. Markera dom gärna med nummer eller färg.
Det odelade repet nedanför tejpen viks tillbaka så att man får så stor ögla som man vill ha. De frilagda kardelerna breds nu ut i läge ovanpå repet.
Börja med mittenkardelen ( 1 ) som ska vara den översta, trä  in  under den överst liggande kardelen i repet (Det går lättare om man använder ett splitsverktyg). Detta ska ske mot slagningen, och kommer därför att bli nästan vinkelrätt mot denna.
Kardelen till vänster ( 2 ) träs på motsvarande sätt in under den vänstra kardelen i repet och den högra ( 3 ) under längst ut till höger.
Gå vidare på samma sätt 4-5 varv.

Avsluta med att bränna stumparna så de inte fläker upp sig.   

     

       Källa från http://www.teamtorskarna.se/splits.htm

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2 3
4
5
6 7
8
9
10 11 12
13
14
15
16 17 18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken


Träna glosor med Ovido