Irmelin - den starka

Direktlänk till inlägg 7 juli 2012

Ridtur i tropikerna

Av irmelin - 7 juli 2012 20:08

Vilket väder! När jag gick ut till sommarhagarna på eftermiddagen var den 19 grader varmt, otroligt fuktigt och ned föll ett lätt duggregn. Allt var sådär magiskt stilla och tyst, över sjön hördes plötsligt skränande fåglar och hästarna tog en paus från sitt lugna betande. Jag önskar att man kunde spara en sån upplevelse på burk och släppa ut en liten strimma sommarro när man som bäst behöver det.


Jag och Goliath red ner till ridvolten. Vädret måste ha påverkat honom för han var riktigt loj och matt. Traven var vansinnigt motig att få igång men väl uppe i takt bjöd han på flera fina och stabila bitar, än om jag fick lyfta upp honom ibland för att han inte skulle sjunka för djupt i form. I skritten har jag nu helt gått in för att hitta balansen så att yttersidan inte bara glider iväg. Jag har så lätt för att vika mig i innersidan och följa centrifugalkraften. När vi hittar rätt går det fint, men usch så mycket jobb det krävs.... Vid sånt jobb önskar jag att jag hade en häst som har en grundstabilitet och en bra balans i sig själv. För den här lilla ponnyn har det INTE. Jag har även gått in  för att rida svaga skolor just för att vi ska kunna hålla balansen och takten. När det blir rätt så känns det verkligen rätt ända in i benmärgen men för tillfället så är det en svår balansgång mellan att göra för mycket eller be om för lite så att han knappt anstränger sig. Men ju mer vi tränar desto bättre lär det förhoppningsvis gå.


En sak som är säker är att det går otroligt långsamt framåt. Vissa dagar får jag göra mitt bästa för att komma ihåg att andra delen i uttrycket trots allt är "framåt".


 

 
 
Johanna

Johanna

7 juli 2012 23:34

Härlig bild.
Jag känner igen det där...kallblodstravare överlag har påskjutet men är överrörliga & har svårt med balansen....

http://walkyria.blogg.se

irmelin

8 juli 2012 12:46

Ja jag kan slita mitt hår över hur vingligt det känns, kommer det någonsin komma en stabilitet? Samtidigt är det ju positivt att ha en rörlig häst men det blir ju lite tungrott att dribbla sig fram hela tiden :)

Hur har du arbetat och med vilka övningar för att hitta den där stabiliteten? Just nu upplever jag öppnan som en bra övning för att hitta ytterbogen. Tänker lite mer tvärning än böjning. Red även halva bågar i varierande former igår och då märks svagheten tydligt efter själva bågen när vi går ut på en bit rakt spår - då vill han gärna bli sladdrig och utan styrning. Skulle egentligen behöva en ridbana med staket för att kunna träna på böjd rakt fram igen för det tycks vi ha tappat bort på vägen :S

 
Johanna

Johanna

8 juli 2012 14:27

Ja alltså det är ju svårt det där...& så "fuskigt" med dom som köper en välbalanserad häst från början ;).
Det som fungerar för mig är ju dels öppnan & dels "följ med in följ med ut på volten". Sen gäller det ju att hitta stabiliteten i sig själv & att inte börja göra "för mycket" för att börja kompensera för hästens obalans.

Hitta det.....tappa det, för att sedan hitta det igen istället för försöka rädda det.

Också att träna upp styrkan förstås, galoppanslag, skolgalopp, tramp, klättring i skog & mark...& att även stundtals rida i det obalanserade (hästen måste ju få känna att den kan röra sig i alla gångarter även fast det kanske är obalanserat) för att sedan kunna finna det balanserade.

http://walkyria.blogg.se

irmelin

9 juli 2012 10:04

Tack för dina tankar! Speciellt skönt att läsa dina rader eftersom det är så mina egna tankar också går - jag behöver inte känna att jag är helt fel ute med andra ord :)

Flytta in och ut på volt tycker jag också hjälper och det är kanske först nu som jag verkligen börjar förstå syftet med den här "enkla" övningen. Den är otroligt avslöjande för balansen och jag har börjat tänka mer och mer på att det faktiskt är en svag skola så att kroppsdelarna hamnar på rätt ställe.

Det jag även upptäckt nu är hur lätt jag viker mig i sidan när hästen kanar iväg utåt. Just detta med att kompensera är så lätt att omedvetet ta till istället för att "nollställa" och hitta tillbaka och inte, för att som du säger försöka rädda situationen.

Klättring kör vi för fullt. Galoppen rider vi i men skulle absolut kunna träna mer på själva anslagen för styrka. Och för att få något flyt i ridningen så måste man ju även rida igenom stunderna av obalans, annars tror jag man förstör hästens framåttänk genom att ständigt backa tillbaka ett steg.

Härligt att få diskutera men någon som kan känna igen problemet :) Nästa gång ska jag fuska och köpa en häst med egen balans, haha!

 
Johanna

Johanna

9 juli 2012 21:26

Låter som att vi är på samma spår, vi är kloka ;)
Men jag tror nog att vi & hästarna ska fixa det..så småningom;)

Ja Ewa-Kristina brukar säga det att när du känner att du börjar "tappa det" så är det redan försent.

http://walkyria.blogg.se

irmelin

10 juli 2012 08:43

Visst är vi - kloka som få ;) Tur att man har ett framtidsperspektiv på sisådär 10-15 år så att man hinner med att lyckas!

Jag ska börja kika lite mer på klipp från E-Ks träningar på tuben, alltid intressant att höra olika tränares synvinklar på ridningen. Är väldigt sugen på hennes bok också...

 
Johanna

Johanna

10 juli 2012 21:31

Ewa-Kristina är bra, ruskigt bra, hon har en sådan känsla samtidigt besitter hon ett sådant djup att man måste vara beredd på att accepter henne som hon är & försöka bena ut det som är relevant för själva ridningen. Boken är bra, jag vet att hon också håller på att skriva bok 2. Om du någon gång får chansen så råder jag dig att testa rida för henne, hon är ju även "expert" på kallblodstravare eftersom hon själv nästan bara har sådana.

http://walkyria.blogg.se

irmelin

11 juli 2012 12:11

Jag blir bara mer och mer nyfiken på denna människa! Nu är boken beställd och jag ser verkligen fram emot att få gotta ner mig i den och insupa kunskapen :) Det som gör det så intressant är just detta djup och denna känsla som du pratar om. Ju mer jag läser och ser på klipp desto mer inser jag att det är ytterligare (och en viktig sådan) pusselbit som ska till. Även om jag redan har en känsla i ridningen så tror jag att det skulle vara utvecklande att sätta ord på det och det verkar E-K kunna. Kallblodstravare är ju lite speciellt också som sagt :)

Det vore verkligen kul att få ha ridit för henne! Jag har fått för mig att Birgitta Järnåker också till viss del drar åt det hållet? Birgitta kommer till ett ställe ett tiotal mil från oss så det skulle kunna vara en möjlighet att få delta där någon gång.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av irmelin - 3 april 2016 22:17

Några trädgårdsbilder från dagen...men de känns som ett skämt och oerhört oviktiga efter flera av de inlägg som finns att läsa på FB. Människor som är hatiska, som vill bygga murar och använder våra gamla och sjuka som svepskäl. Om än kroppen int...

Av irmelin - 27 mars 2016 16:52

Äntligen lite långledighet och ett ypperligt tillfälle att vara ute och njuta av den begynnande våren! Vi har ju kanske ett litet annorlunda synsätt på det här med att slappna av och njuta. Eftersom huvudet får slita på vardagarna är det underbart at...

Av irmelin - 20 mars 2016 20:14

Nu har vi bestämt att våren är här och dagarna tillbringas mest utomhus. Vår familj älskar att vara ute och därför lägger vi kanske mer tid och pengar ute i trädgården än inomhus. Lisen har blivit så glad i att mata kaninerna men idag var det Jac...

Av irmelin - 27 februari 2016 13:20


Min fina bergsklematis i rosa och vitt har överlevt vintern i frostvitt mörkt garage och nu får den vakna till liv i uterummet. En omplantering och klätterstöd så hoppas jag att den ska trivas! ...

Av irmelin - 8 februari 2016 16:27

Idag har rosorna fått skuggnät inför den stundande vårsolen. Risken finns att rosorna vaknar innan tjälen gått ur marken och då kan de inte dricka vatten. Så nu lurar jag dem att sova ett tag till.... Örtagården har skickat mina fröer med luktvi...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7 8
9 10
11
12
13
14
15
16 17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30 31
<<< Juli 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards