Irmelin - den starka

Alla inlägg den 10 mars 2014

Av irmelin - 10 mars 2014 09:53

Tydligen är det ett vinnande koncept att ha vänner som åker iväg på spännande hästkurser när man själv inte har tid och råd! Anette var på heldagskurs på Gryning i Örebro och kom givetvis hem med intressanta och förvirrande tankar. Under vårt korta telefonsamtal som gav en försmak i ämnet fick jag höra att senare forskning säger att hästar inte alls har ett hierariskt system i flocken. Det handlar istället om att alla individer bidrar med sådant som flocken behöver. 


Läst ur Grynings blogg

"Förr trodde man att det fanns en ledarhingst/sto som var flockens överhuvud och tyvärr lever detta kvar i många träningsmetoder och tankesätt bland hästmänniskor. Faktum är att det är väldigt mänskligt att tänka så. Vi föreställer oss gärna hierarki och rang i en pyramidformad ordning där vi själva är på toppen av pyramiden och således högst i rang, ledaren. Så idén om ledarhingsten föddes genom observationer som stoppades i ett mänskligt perspektiv. Men hästar är ju hästar och inte människor, eller hur?

Det man nu kommit fram till genom forskning är i grova drag att alla individerna i flocken har olika egenskaper de är bra på och deras uppgift i flocken baseras såklart på detta, man kan säga att de har ett jobb. Det finns hästar som är bra på att upptäcka faror, fly, försvara, betäcka ston, föda föl, uppfostra unghästar, hitta mat, vila osv. Ju bättre hästen är på sitt jobb ju bättre fungerar flocken och flocken överlever. Det betyder att det inte finns någon pyramid med en superindivid i toppen som kan allt. Skulle det finnas en häst som var bra på allt skulle den inte behöva någon flock.Så… behöver vi verkligen visa vem som bestämmer? Är det viktigt?


Det man verkligen kan fundera på är ju vad vi som människor har för jobb i relation till vår häst? Hästen har inte längre sin stora flock, den lever i fångenskap som begränsar den i sina naturliga beteenden och sedan omges den av ailens (människor) som gärna vill vara högst i deras egna ledarskaps-pyramider.


Fundera vidare på vad din häst har för egenskaper, vad är den bra på? Vad skulle den ha för jobb om den hade en flock? Vad har du för jobb när du ska lösa uppgifter i en grupp med andra människor? Den träning du väljer borde ju vara anpassad utefter vad både du och din häst är för sorts individer, vad ni har för egenskaper. Styrkor och svagheter. Hur många instruktörer och än värre ridskolor jobbar så?


Så, nej, det är inte genom att min häst vet att det är jag som bestämmer över honom som jag uppnår mina resultat. Kanske är det snarare så att han upplever att jag bestämmer över mig själv och där med är tydlig i mina beslut, min planering och min träning. Jag vet vad jag vill att min häst ska göra så jag fokuserar på att göra det lönsamt för honom att komma dit. Jag har förståelse för hans styrkor och svagheter och anpassar träningen där efter. Jag bestraffar honom aldrig för att han gör fel."


Intressant va?! Tydligen är det klokt att läsa boken Alla kungens hästar, så den är beställd! Hittade den på bokrea på bokus över nätet, passa på om ni vill ha den. 


Jag ska vara den första att säga att det här är helt ny kunskap för mig. Som vanligt önskar jag att jag redan hade denna kunskap, samtidigt som det är vansinnigt spännande att vara alldeles i början på vad som är ännu en ny intressant hästresa. Vad innebär det här för mitt sätt att vara med hästarna? Vilken typ av häst är Pila? Jag är så van vid det vanliga NH-tänket med "ledare-följare" där man trots allt dominerar sina hästar. Kan man kombinera det nya med det gamla? Har man ens användning av det gamla, till exempel Seven Games?? Hur går detta ihop med att hästar faktiskt flyttar på varann i hagen med dominans? Eller är det bara jag som uppfattar det som dominans? Vad är det om det INTE är dominans? Tankarna snurrar hej vilt. 


Att inte veta bäst, bara veta lite bättre, Ny kunskap idag, gammal kunskap imorgon. Det som är bra idag är kanske inte lika bra imorgon. Utveckling, erfarenhet. Var öppen.

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4 5
6
7
8
9
10 11 12
13
14 15
16
17 18 19 20
21
22 23
24 25 26
27
28
29 30
31
<<< Mars 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken


Träna glosor med Ovido