Irmelin - den starka

Alla inlägg under september 2012

Av irmelin - 26 september 2012 20:57

Efter cirka ett års sporadisk träning med att hämta ytterbakben i höger sluta för spötouchering vid korset satt det ikväll som en smäck! Fina, vackra, starka häst - vad du gör mig stolt !!

Av irmelin - 24 september 2012 20:19

Vilken häst jag har! Red till volten idag och blev än en gång imponerad av min makalösa häst. Nu när han kan kliva på ordentligt har framåtbjudningen kommit som ett brev på posten, satt till och med och bromsade upp ibland när han inte grejade att kanalisera energin till jobb. Kollade av skolorna både i skritt och trav, lite tyngre i traven men inte så tokigt. I en öppna i skritt på rakt spår flöt plötsligt allt på så perfekt så jag var tvungen att snegla ner för att kolla att vi verkligen befann oss i en skola. Rätt utförda rörelser ska ju gå utan ansträngning och det där var en otrolig wow-känsla.Red en rolig övning på en åttvolt, gick in i förvänd sluta och bytte riktning till sluta vid övergången till den andra volten. Fokuserade på att bara föra honom runt och inte hamna i spänning, gick riktigt fint andra gången.Så har jag äntligen tagit itu med samlingsarbetet, det är så trixigt då det gärna blir för mycket. Började i trav, vänster varv och det hade vi som vanligt lite kämpigt med. I höger varv överraskade hästen sen med att reagera otroligt fint och mer men med kvalitet än vad vi klarat innan. Härligt med en sån tydlig reaktion överhuvudtaget när jag vet att han tyvker att det är tufft. I skritten gick det rätt bra i båda varven.Tog upp galoppen innan vi travade av och vi får riktigt bra fattningar nu när vi hittat ett okomplicerat sätt. Samla, peppa och trampa i inner stigbygel.

Av irmelin - 22 september 2012 13:14

Trots underställ och en rejäl regnjacka frös jag ända in i märgen efter dagens stallvistelse och ridtur. Hästarna var också kalla när jag kom ut så det blev till att ställa hästen med mulen i höpåsen och på med ett ulltäcke medan jag gav honom massage. Efter en liten stund tinade han upp men fick på sig ett fodrat reflextäcke under ridturen.


Jag och Jenny, stallägaren, tog oss en tur upp i skogen med hästarna och det blev en hel del grus så jag kunde direkt utvärdera skoningen eftersom det är grus som har varit problemet när jag haft G barfota. Nu var det riktigt stort stenkross på några ställen och det gick inte helt obemärkt förbi förstås, men annars klev Goliath på med stora avspända steg. I nuläget känns det därför helt rätt val att ha satt på honom ett par skor och speciellt flappen fram som en övergång då han behöver ett extra skydd.


Tog små korta travbitar också där underlaget tillät och han kändes bitvis väldigt fin. När han inte tyckte att han halkade efter storstegade Gitta och då ville lägga på lite speed och skita i formen ;) I skritten kollade jag skolorna och böjningen, det satt fint alltihop. Lade även in lite samling genom en tonushöjning i stigbyglarna som han lyssnade kanon på. Min fina lilla häst!!


När jag och Jenny kom hem kikade på klockan och insåg smått chockade att vi varit ute i två timmar!! Vi hade ju tagit det väldigt lugnt så hästarna var inte ens svettiga. Värre var det med oss ryttare som frös om både fötter, händer och lår efter det iskalla småregnandet. Men härligt var det!


Nu är vi igång igen   

Av irmelin - 21 september 2012 09:25

Sådär då, nu har hästen skorna på. Det blev flappisar fram och vanliga skor bak. Nog gjorde det lite ont i barfota-hjärtat men nu vet jag att vi kan rida på ett tag framöver utan att han har ont. Förhoppningsvis får vi sen en riktigt härlig snöig vinter utan isgator så att herr häst kan gå barfota igen.


 

Av irmelin - 19 september 2012 08:43

Det känns som att vi börjar komma på rätt köl igen, vi har koll på foderstaten, halmen är hemma och kompletterar upp tuggbehovet. I morgon kommer hovis och slår på flappskor, får se om det blir runt om eller vanliga pjucks bak. Blev tillfrågad om en tjej som ville bli medryttare, och med facit i hand så behöver jag extra ridhjälp. Känner mig frisk och snart är penicillinkuren avslutad så det är dags att börja komma igång med ridningen igen...och jag bara LÄNGTAR efter att få sitta upp!!

Av irmelin - 16 september 2012 07:08

Det blev en riktig stalldag igår! Först hämtade jag hö borta i Löa, fick tyvärr inte med mig så mycket för det fanns inga stora släp kvar där jag hyr. De hade dessutom höjt priset så jag får nog försöka ordna släp nån annanstans nästa gång. Kånkade i varje fall upp 30 balar uppför logtrappan så några dagar ska väl höet räcka.


När jag ändå hade tid rengjorde jag vattenkaren ute i hagen ordentligt och krattade ihop och mockade upp 7 kärror hästbajs. Det blir en hel del bajs efter de där pållarna om man säger så....


Fick svar på höanalysen här i veckan. Den låg givetvis lite lågt i protein men enligt foderprogramsberäkningarna ska det räcka åt Goliath. På mineralsidan var allt ok, behöver bara ett selentillskott. Så i början av hösten kommer herrn äta 14kg hö, ca 4-5 kg halm för att täcka tuggbehovet och sen mineraltillskottet. Jag har varit en sån som fodrarmed ögat tidigare, men det känns verkligen bra mycket tryggare med en analys. Dessutom slipper man ge kraftfoder och mineralfoder helt i onödan.


Jag är även i tagen att få tag på en hovis som kan slå på G flapsula med tåsko runt om. Han har visat för stor ömhet här sista tiden och ska vi kunna motionera bort tjockismagen så behöver han ett par dojjor som håller för tempo på grusvägarna. Min åsikt är fortfarande att barfota är bäst, men man måste se till vad individen behöver för stunden och inte stirra sig blind på bara det ena eller andra.

Av irmelin - 9 september 2012 19:45

...finns det faktiskt kvar i bloggen, även om det är rätt dött bitvis. Men har man den envisaste förkylningen som någonsin funnits på denna jord så blir det så. Jag kan i varje fall upplysa er om att Goliath har fått dra rep och släpa här i helgen och det gjorde han fint. Enda protesten handlade om att han tyckte att han kunde det där nu och att vi skulle hitta på något roligare :) Höanalys är inskickat och bör komma i mitten av veckan, spännande att se vad vi behöver komplettera med!


Bjuder på en liten filmsnutt (om det funkar) från hopsläppet med Goliath, Dippis och Darius. 

Av irmelin - 3 september 2012 17:41

Efter ytterligare lite bekantande går nu alla tre pojkarna ihop och hagen är lugn :) De två unghästarna har klargjort vem som har vilken plats och Goliath vinklar bara öronen så flyttar de andra båda på sig för honom - kungen. Blir helt imponerad av hans pondus och ledarförmåga! Eller ska jag kanske kalla honom för hans nya smeknamn som stallägaren har gett honom ; Biffen. Hahaha, passade rätt bra faktiskt!


Idag har Goliath fått en liten kort promenad bort till en grästuva och tillbaka. Jag ville inte dra iväg med lilleman i barnvagnen för långt eftersom han har feber. Lite frisk luft mådde vi dock alla bra av.


Älskade lilla häst!


 

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken


Träna glosor med Ovido