Irmelin - den starka

Alla inlägg den 5 februari 2014

Av irmelin - 5 februari 2014 12:08

Ja se vad man kan åstadkomma genom att skaffa sig lite nya tankar och vara medveten om det man gör istället för att göra som man alltid gör. Idag fick med andra ord NHn ta en central plats när jag hanterade Pila!


Först vill jag flika in med något jag läste som gav en bättre bild av hur jag ser på NH. Många tycker att man bara dominerar sin häst och skapar en underlägsen varelse när man pratar om NH, det håller jag inte med om. Det jag läste beskrev relationen mellan häst och människa som 51 % människa och 49% häst. Mycket mer min inställning.


I ett klipp från Parelli visade Pat hur han gick ut i hagen för att hämta sin häst och det hela gick ut på att hästen skulle känna "Kul att se dig! Varför har du inte kommit hit tidigare?!" Hur många hästar reagerar så när man kommer ut i hagen. Inte alla i varje fall. Så idag klev jag ut i hagen och började inspektera vattenhinken. Oj, där hittade jag några spännande grenar som trillat ner som jag var tvungen att väsnas lite med. Sen gick jag vidare till ett träd som trillat ner och inspekterade det en stund. Redan vid vattenhinken hade jag två hästar som stod en bra bit bort i hagen men som redan stod och kikade på vad jag hade för mig. När jag började röra mig bort mot hästarna och stannade tre-fyra meter bort och inspekterade en stock på marken, ja se då kom ju Pila fram alldeles sjäv och undrade hur hon kunde hjälpa till. Nämen hej på dig! sa jag och började klia henne på alla hennes favoritställen. Mycket poppis vill jag lova. Och en liten morot hade jag ju i fickan också. Och där ville du också bli kliad jaha ja. Så kände jag mig nöjd och hakade på mitt långa ledrep och föreslog att vi skulle fortsätta att hitta på trevligheter borta i stallet istället. 


När vi promenerade passade jag på att stanna, flytta lite rumpa, backa något steg och hela tiden se till att hon höll sig på lagom avstånd från mig. Pila är en LBE i lugna lägen och därmed en dominant tjej som gärna bufflar sig in i ens privata zon istället för att fråga om tillåtelse. 


I stallet fick hon stå lös med repet i backen och jag ansträngde mig för att vara lite tafflig och tappa borsten hit och dit, flytta på repet, flytta på henne när jag behövde lite mer utrymme för att borsta, klia i örat... Lika vid sadlingen, friendly game med schabraket och sen nosa på sadeln innan det åkte på och flaxade med kåporna och klappades på sätet och gungades runt på ryggen. "Sadla din gamla häst som för första gången och din unga häst som för hundrade gången." 


Pila har emellanåt lite fort ut och in genom stallöppningen. Perfekt läge för träning med andra ord. Stanna innanför, kliv ut med en hov, stanna, backa, kliv ut med hela framdelen, backa hela vägen ut, kom in två steg.... När hon någon gång fick lite bråttom iväg vände vi bara runt och närmade oss porten igen. Retreat and approach, aldrig få henne att känna sig trängd eller fasthållen. Be snällt och backa tillbaka tills hon själv tar det lugnt.


Ute på ridbanan hade vi någon typ av friendly game med pallen, när jag står på den får man bli kliad och en liten morot. Lämnade den utan uppsittning och jobbade lite AR från marken, öppna-sluta och till longe. Lurade ut att Pila känner sig mer trygg när vi håller oss i ett hörn på longen och till skillnad mot förra gången så funkade det kanonbra. Fick förtydliga halten ett par gånger innan den satt där den skulle och traven som inte gick alls sist gick nu lugnt och fint eftersom jag direkt bad om att bromsa och bara tog några travsteg i taget. När det funkade fick hon trava ett halvt varv, underlaget var siså och jag ville inte låta henne tappa balansen och halka.


Dags för uppsittning och jag körde samma visa som innan, klappa sadel, klia under manen men även mjukt be om att få huvudet till mig, nöja mig med lite såhär i början och sen uppsittning. När man kommit i ordning på Pila och hon tycker man är klar då ska det skrittas iväg rätt fort. Använde mig då av att visa vägen med tygeln åt sidan och titta mig över axeln så att hon till sist vände och korsade sina bakben. Direk hon gjort det stannade hon av sig själv, duktig flicka!


Lite hets fanns det i skritten idag men vi jobbade med små förhållningar, be om skolorna i små etapper och inte sätta ett för stort tryck då jag vet att hon bara blir blockerad i såna lägen. Jobbade en del med att flytta in bogen både på rakt och böjt spår, tänker att det finns en logisk orsak till att vi har svårt för det eftersom bogarna är dominerande. Uppsuttet reagerar hon i det läget inte som från marken om hon någon gång inte vill flytta på dig direkt. Från marken är hon LBE men uppe i sadeln blir hon RBE och att sätta ett uppfasande tryck där funkar inte. Istället retreat and approach, kan du lite, kan du lite till- nähä, vi backar tillbaka, kan du lite nu? Stundtals kunde vi även öka lite lite på trycket och be om lite lite till mot en piruett t.ex innan det blev för mycket. Fint! Tog upp traven och gjorde korta övergångar eftersom det nu var ett tag sen och att hon redan tänker så mycket framåt. Ökade tonus gradvis när hon sökte sig till handen och ibland blev det trav och ibland bara ansats, allt var rätt reagerat. Givetvis blev hon lite uppe i varv så vi bytte sida ofta, korsade bakben och närmade oss traven igen.  Avslutade med att skritta runt på lång tygel, flytta sideways utmed staketet och skritt igen som nu blev lugn och taktmässig. 


Upp i stallet, råka tappa täcket på golvet, dra det mot bakbenen, frambenen, framåt och bakåt. Skicka lite in och ut genom stallporten. Promenera ut till hagen med ledrepet släpandes efter mig vid sidan av Pila. Mycket skeptisk, backa bak henne någon gång, fortsätta gå, när hon gick lugnt lät jag repet leka orm lite efter mig och sakta men säkert så släppte den där skeptisismen. Ute i hagen flyttade vi på hagkompisen och avslutade med en massa klianden.


Definitivt nöjd häst och definitivt mycket roligare pass för mig att lägga upp med variation och bryta ridningen med hantering. Fortsättning följer!


Tänk om hon kunde se lite glad ut på korten också...känner att hennes mungipor ger en något missvisande bild av vår stund tillsammans ;)


       

Kasst ljus och bilder på sned, men vad gör väl det...det är tanken som räknas.

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20 21 22 23
24
25
26
27 28
<<< Februari 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken


Skapa flashcards