Irmelin - den starka

Direktlänk till inlägg 17 november 2012

Ett klokt beslut

Av irmelin - 17 november 2012 13:27

Efter mycket kämpande med att få tiden, och även ekonomin, att räcka till har jag till sist fattat beslutet att jag ska hitta ett nytt hem åt min fina fina häst. Han är inte den typen som ska stå i hagen och jag önskar av hela mitt hjärta att jag ska hitta någon som kan uppskatta honom för den underbara häst han är!


Hästhållning: Goliath vill allra helst stå på lösdrift med en rejäl hage, torr ligghall, fri eller begränsad fri tillgång på grovfoder. Han är väldigt lättfödd och passar bäst på en blandning av hö och halm. Han har lätt för att passa in med andra hästar, han klarar av stora flockar och är en duktig unghästuppfostrare. Funkar lika bra som ranghög likväl som ranglåg.


Uteritter: Ute i skogen kan så gott som vem som helst rida honom, han går fram överallt så länge du själv inte är harig och feg. Vi har knallat över både järn- och träbroar, över porlande breda bäckar, rakt ut på kalhyggen, travat och galopperat långa sträckor på skogsvägarna.


Träning: Rider man på ridbanan måste man ha en del ridkunskaper, framförallt veta att en häst inte jobbar i en bra avslappnad form genom att man sitter med kortkorta tyglar och rider runt, runt på en volt utan variation. Han sköter sig bäst om han får balansera sig själv, korta upprepningar och nya övningar som gör att han får tänka. Han har tölt i sig men en fantastisk trav när han är avslappnad och kliver in med bakbenen mot tyngdpunkten. Vi tränar akademisk ridkonst och har skolorna både i skritt och trav. Galopparbetet är påbörjat där fokus ligger på att slappna av eftersom han gärna taggar till. Han är vansinnigt arbetsvillig, säger i princip aldrig nej såvida man inte tråkar ut honom men enformiga uppgifter. Han är lättlärd, visar du honom en gång kan han det nästa pass.


Ibland har vi roat oss med att träna långa-tyglar, han gör skolorna även från marken och det är ett perfekt sätt att träna honom mot samling. Longe och arbete vid hand a la AR gör vi mycket av.


Hoppa gillar han också, på låg höjd. Hans matte har inte haft så stort intresse av den biten men gör det för skojs skull om det dyker upp en stam i skogen.


Hantering från marken: Goliath är NH-tränad och väldigt lyhörd. Han vill ha en konsekvent och tydlig ledare, då är han trygg och stabil. Han står lös på gången med repet i backen. Lika när hovis kommer på besök. Han är inte så förtjust i att stå uppställd i linor, även om han går med på det också. Vi har tränat toleransbanor med att gå under "gardiner", över och stå under presenningar, stanna med fram- eller bakdel på lastpallar osv.


Lastning: Herrn går på utan några problem, ibland har vi fuskat med en hink müsli när det var längesen vi åkte. Det kommer inte vara några konstigheter att lära honom bli inskickad heller.


Körning: Goliath är satt för vagn med tidigare ägare, vi har tagit upp inkörningen igen och inte heller här kommer några negativa reaktioner.


Han är vaccinerad, försäkrad, har hästpass och kollade tänderna våren 2011.


Eftersom Goliath är en arbetsmyra ska han komma till någon som vill lägga tid och engagemang på honom. Han vill arbeta varierat i skog, på ridbana och från marken 5-7 dagar i veckan. Han är ingen första häst, även om han är väldigt snäll med barn ska han inte vara någon barnhäst som inte rids seriöst. Hem och person är otroligt viktigt!


Jag säljer honom för en överkomlig summa med viss utrustning, kan även tänka mig att lämna ut honom på foder för senare köp.


Hör av dig om du är intresserad eller vet någon som skulle passa till min fina pojke :)


 

 
 
Johanna

Johanna

17 november 2012 19:03

Åh vad tråkigt...hoppas du hittar ett fint hem!

http://walkyria.blogg.se

irmelin

18 november 2012 12:50

ja det kännns riktigt ledsamt, samtidigt som jag vet att det kommer bli bättre för både honom och mig på det viset.... :(

 
Linda

Linda

20 november 2012 10:35

Nej men vad sorgligt :( Åh det känns ju jättetragiskt, det är ju liksom Hanna och Goliath.

Sv: Tack för dina tips med traven, öppna ska jag nog börja träna på :)

http://www.mittangsull.blogg.se

irmelin

20 november 2012 20:58

Ja det har verkligen varit vi två, men ibland får man anpassa sig till verkligheten och nu vet jag att han hamnar på ett kanonställe :) Mer kommer i bloggen ;)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av irmelin - 3 april 2016 22:17

Några trädgårdsbilder från dagen...men de känns som ett skämt och oerhört oviktiga efter flera av de inlägg som finns att läsa på FB. Människor som är hatiska, som vill bygga murar och använder våra gamla och sjuka som svepskäl. Om än kroppen int...

Av irmelin - 27 mars 2016 16:52

Äntligen lite långledighet och ett ypperligt tillfälle att vara ute och njuta av den begynnande våren! Vi har ju kanske ett litet annorlunda synsätt på det här med att slappna av och njuta. Eftersom huvudet får slita på vardagarna är det underbart at...

Av irmelin - 20 mars 2016 20:14

Nu har vi bestämt att våren är här och dagarna tillbringas mest utomhus. Vår familj älskar att vara ute och därför lägger vi kanske mer tid och pengar ute i trädgården än inomhus. Lisen har blivit så glad i att mata kaninerna men idag var det Jac...

Av irmelin - 27 februari 2016 13:20


Min fina bergsklematis i rosa och vitt har överlevt vintern i frostvitt mörkt garage och nu får den vakna till liv i uterummet. En omplantering och klätterstöd så hoppas jag att den ska trivas! ...

Av irmelin - 8 februari 2016 16:27

Idag har rosorna fått skuggnät inför den stundande vårsolen. Risken finns att rosorna vaknar innan tjälen gått ur marken och då kan de inte dricka vatten. Så nu lurar jag dem att sova ett tag till.... Örtagården har skickat mina fröer med luktvi...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2 3 4
5 6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken


Träna glosor med Ovido